Διασφάλιση λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στην Θεσσαλονίκη

Διασφάλιση λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 12518/21.05.08

Προς Υπουργούς
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
- Ανάπτυξης


Το εργοστάσιο του Οίκου Siemens AG, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, λειτουργεί από το 1964 και μετά από 44 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας κινδυνεύει να κλείσει, αφήνοντας εκτεθειμένους στην ανεργία τους 430 εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτό.

Η πρόθεση της Siemens σε παγκόσμιο επίπεδο να αποσχισθεί από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και να προχωρήσει στην πώλησή των εργοστασίων παραγωγής προϊόντων τηλεπικοινωνίας, αποτελεί άμεση απειλή για το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενη κοινοπραξία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει μέχρι και σήμερα το 41% ανήκει στη μητρική Siemens, το 29% στη θυγατρική Siemens Τηλεπικοινωνιών και το 30% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί προκειμένου να βρεθεί επενδυτής στενεύουν και υπάρχει έκδηλη ανησυχία τόσο για την πιθανότητα εύρεσης όσο και για την καταλληλότητα του επενδυτή να αναλάβει το εργοστάσιο και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στο μέλλον.
Το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων, λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες υποδομές μηχανολογικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή η εξαγωγική δραστηριότητα της Siemens Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. αγγίζει το 90% της ετήσιας παραγωγής, το οποίο σε οικονομικά μεγέθη ξεπερνά το 70 εκ. ευρώ.
Ακόμη αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο της τεχνολογικής όσο και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδας, καθώς αποτελεί τη μοναδική πηγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ανάπτυξης και της παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων για επιστήμονες και φοιτητές.
Η περίπτωση του εργοστασίου της Siemens στην Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, καθώς έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις περιπτώσεις αγοροπωλησίας των αντίστοιχων εργοστασίων στην Γερμανία και την Βραζιλία όπου οι παρεμβάσεις των εκεί κυβερνήσεων κατάφεραν με καταλυτικό τρόπο να αποτρέψουν το κλείσιμο των αντίστοιχων εργοστασιακών μονάδων και να διασφαλίσουν το μέλλον των εργαζομένων.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία την πιθανότητα να δοθεί παράταση στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για την εξεύρεση κατάλληλου επενδυτή για το εργοστάσιο της Siemens που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη;

 

Απαντήσεις Υπουργείων